k.Povrly – První krůčky v novém prostoru

Jak to vypadá ve vznikajícím světě, které roste v modelárně v Povrlech? Jaké příběhy a jací hrdinové budou ve světě figurovat? Můžeme se těšit na řadu novinek, které do budoucna plánujeme zrealizovat. Přinášíme vám přehled několika z nich. Co se plánuje, co je ve výstavbě a další zajímavosti.

Sedí se na terase, popíjí se pivo. Nádražní restaurace je jediná, která je tu otevřená. Za tmy, po odjezdu poslední motorové jednotky a dopití opravdu posledního piva, se jde pod mostem ke kostelu, kde svítí lampa. Nahoru, přes koleje se jde již za tmy přes louku.

Horní nádraží je bývalá průjezdná stanice. Dnes již funguje jako nákladiště. Dále koleje končí – zaniklá trať. Odbočka vede přes (zatím) nepojmenovanou zastávku. Obloukem s mírným sklonem stoupá přes ocelový most a kamennou propust. Nakládka probíhá v lese. Jednou za den tu osobní dopravu zajišťuje motorák.

Za pravým zhlavím se nachází říčka protékajícím kolem pozemku, na kterém sídlí bezdomovci. Místní radní je chtějí vystěhovat a na místě vytvořit koupání. Obec plánuje rozšířit koryto na větší plochu a umožnit relizaci. Přilehlou kolej by pak využil jako zastávku pro osobní přepravu cestujících ze vzdálenějších lokalit.

Dno potoka.

„Zahlínovávání terénu“ již začalo. Oblast je zalesněná a vyskytuje se tu divoká zvěř. V obci též žije myslivec, který občas něco uloví a v pohostinství na nádraží to náležitě zpracují u zlatavého moku. Obec plánuje v lese na severozápadním cípu vybudovat dřevěnou rozhlednu. Slibuje si tím podporu turistického ruchu.

Obec buduje novou zastávku napojenou na sídlištní zástavbu. S rychlým přístupem. Stát zde staví malé sídliště pro dělníky míru.

 

Geodet – pan Šostek – se již aktivně na kolejišti pohybuje a měří terén. Vytyčuje hranice stavebních parcel. Geodeti jsou v okolí potřeba. Dvě ze čtyř garáží si pronajali obchodníci z Vietnamu. V první bude večerka+drogerie a prodejna textilu v druhé.

Jako jediný rychlíkový pravidelný spoj není kvůli rekonstrukci trati v provozu. Souprava jezdila v minulém století za doby motorové trakce. Místní dráhy tuto jednotku dodnes provozují. Jeho vlečný vůz vidíte v pozadí na této fotce.

Zastávky a schéma vlečkového provozu : Výchozí stanice osobního motorového vozu s odbočkou ke koupališti. Čeká na přípoj rychlíku.