Novinky – samý Nemodelařenko!

Období letních prázdnin je v nenávratnu. Modeláři se probouzející se po progrilovaných večerech, vracející se z letních dovolených a provoněných festivalů, výletů a plni zážitků. Ne každý ovšem „nemodelařenkem“ byl. I v parných dnech se totiž našli – ti, kteří své modelářské duši nějaký ten čas věnovali. Co se všechno událo během prázdnin?


Detoxikační modelářská kůra byla citelně velmi dlouhá. Důkazem nechť je „bažení“ našich modelářů a na první pohled přemíra energie, nápadů a chuti do další modelářské sezóny.  Jak by řekl Marian: ať nezakrníš! Tento prázdninový status je samozřejmě zdraví prospěšný! Tímto článkem tedy zahajujeme novou sezónu 2017/18, kterou i náležitě oslavíme u zlatého moku někde v nádražní putice.

Cílem letošních prázdnin bylo dokončit fotografování stavu staničních budov a nádraží v Libereckém kraji. I když se to ještě nepodařilo, zdokumentovali jsme dalších 40 nádraží. Ze tří čtvrtin tedy máme celý kraj hotový. K dnešnímu dni jich naše fotogalerie čítá 338. Chybí převážně stanice na tratích 030 a pár odboček. Můj pocit po cestách libereckých nádraží : V kraji jsou znát velké investice do železniční infrastruktury. Nádraží jsou opravená (nebo se opravují) a mají nová nástupiště. Jak sleduji situaci, tak se v poslední době hodně investuje právě do oprav. Proto jsem byl občas i zklamán „novým betonem“, vřískající fasádou či vytrhanými kolejemi. Unifikovanost a striktní zaměření na osobní dopravu ztratilo na řadě míst genius loci. Na druhou stranu musí být pro cestující komfort výrazně na lepší úrovni. Dobu nezastavíme. Pro tento článek jsem vybral Rokytnici nad Jizerou – dnes již nepoužívané nádraží (trat 042).

O prázdninách se s námi spojil Honza A., který nás v našem bádání o Hoře sv. Šebestiána posunul opět o kousek dál. Honza nám poskytl k nahlédnutí plán stanice Sebastiansberg z roku 1889 s plány skladiště a dalších drobných staveb. Za to jsme mu velmi vděční. Nyní máme dokonalou představu o tom, jak skladiště i s přilehlou rampou v té době vypadalo a jak bylo během let upravováno. Pro lepší představu jsme celé skladiště vymodelovali ve 3D. Stavebnici skladiště bude pravděpodobně realizovat Martin ze Stav-model. Skvělá práce!

A když už jsme u toho modelování ve 3D, vzpomínáte si na náš prapůvodní 3D projekt HSŠ modelovaný ještě podle jednoho z prvních Ferdiánových návrhů? (https://www.zonerama.com/ustti/Album/1014502) Začli jsme pracovat na nové verzi. Vzhledem k tomu, že veškeré budovy máme vymodelované v programu SketchUP, začli jsme pracovat i na 3D projektu nádraží Hory sv. Šebestiána a přilehlého okolí. Unikátní 3D zpracování nám pomůže v podrobnějším studiu stanice. Pracujeme se všemi dobovými plány, do modelu zapasujeme to, co budeme chtít vymodelovat reálně na modulech, tzn. s telegrafními sloupy, lampami, drátovody. Velmi zajímavé bude zapasování mlýnů, jejichž plány se nám také podařilo získat.

Jedna z velkých prázdninových událostí byla první část průzkumné výpravy Křímov – Hora sv. Šebestiána konaná dne 5. 8. 2017. Cíle této výpravy jsou zřejmé. Prozkoumat zbytky trati, zdokumentovat viditelná místa, případně najít nějaký ten artefakt a projít se v krásné krušnohorské přírodě. Počasí vyšlo na jedničku a vůbec nevím, co bych této expedici vyčetl. Sešlo se nás dost. Expedice začala ve stanici Křimov, kde jsme si prohlédli stav staniční budovy (majitel již staví honosný plot) a areál společnosti Loko-motiv. Poté jsme se vydali na několikahodinové putování prosluněnou krajinou. Našli jsme nějaké hřebíky z pražců a telegrafní rám pro keramické izolátory 🙂 Na krásné fotografie z naší expedice se můžete podívat v naší fotogalerii – https://www.zonerama.com/ustti/Album/3503895.  Vzácnou návštěvou nás poctil i pan Váně, kterému velmi děkujeme za video a fotky ze svého drona. Expedici jsme zakončili opékáním buřtů za reitzenhainskou mostní opěrou. Tlupa Bílého Vydry nás stihla na poslední chvíli 😉

Dokázali jsme během léta dát do kupy nové stránky. Resp. aplikovat novou modernější šablonu, aby se stránky lépe zobrazovaly na tabletech a mobilních telefonech. Vše se snažíme vyladit tak, aby byl jejich chod bezproblémový a uživatelsky příjemný. Pozměnili jsme menu a třídění rubrik pro větší přehlednost. Jsme také rádi ,že se facebookový profil naší modelářské komunity pomalu rozrůstá. Jakákoliv zmínka či pomoc našemu společnému projektu je velice vítaná.

Jediný MontyJack modeloval poctivě i přes prázdniny 🙂 – viz video-důkaz

Myslím, že tyto prázdniny byly i přes všechny ty naše „nemodelařenky“ velmi plodné a dokázali jsme udělat i práci bez práce. A jak se říká, bez práce nejsou pražce. Hurá na další úkoly a na další rok – již třetí. Držte nám palce! Čeká nás mnoho usilovné práce.