k.Resslova – pracujeme

Po tříměsíční přestávce se Honza s Vaškem vrhli na elektrické propojení kolejí v modulu nádraží. Modelářský kroužek na Resslovce ožije, díky jim, tedy hlavně každé úterý od 14:00 do 17:00. Jinak kroužek je i v pondělí s kolegyní Urbánkovou a ve středu se mnou vždy od 14:30 do 17:00.

 

Motivací pro znovuzavedení pracovních víkendů se stal státní svátek 28. září. Od čtvrtka až do neděle v obou modelárnách běží čilý pracovní ruch. Ve čtvrtek až do neděle dopoledne na Resslovce a v pátek a v sobotu odpoledne v Povrlech.

Další pracovní víkend v říjnu 7.10. byl zajímavý tím, že se ho poprvé účastnila potenciální nová ústecká modelářka Jana. Ta zpracovávala další kbelíčky kamenných posypů z lomu u Libochovan. Tam jsme byli s Láďou Kovářem na pychu. Jinak pokračovali práce na druhém viaduktu a přilehlé zdi.

Tvarováním styroduru (technologie prořezávání a vymačkávání) byla vytvořena pod skalou malá ochraná zeď. A na navazující viadukt šikmá podpěrná zeď.

Skála se dočkala nabarvení. Jako učebnicový podklad jsme využili didaktické video Rivers & Streams – Realistic Scenery Vol.8 od Woodlan Scenics. Mírně jsme technologii barvení doplnili barevnou škálu o zelenou a žlutou barvu na zvýšení realičnosti. Výsledek si můžete sami prohlédnout. Fotky z postupu výroby je k dispozici ve fotogalerii.

Nedílnou součástí modelové krajinky je flora. Naše inspirátorky a pomocnice Blanka a Jana začaly pracovat na zvládnutí technologie výroby stromečků. Inspiraci nacházíme na youtube, na FB a na DVD „Workschop výroby stromečků“ od kolegy modeláře z Ostravy. Základem jsou drátky z „licen“ a postupné kroucení, větvení a zastřihávání. Tvar kostry je buď náhodný, podle inspirativních fotografií a nebo jako předloha slouží vybraný konkrétní typ stromu (například javor). Poté k získání „kůry“ stromků jsou namáčeny v lepidle Herkules až do vyhlazení drátěné struktury. Poslední namáčení se provádí pomocí směsi lepidla a „logru“ a další „barvení“ temperama. Další kroky budou následovat, a to včetně fotodokumentace.