Novinky – historie v Chomutově

Čas se s časem sešel a vzniká další článek o dění v našem světě. A že tento rok je rokem plných změn, potvrzuje doba od položení posledního pražce na Hoře sv. Šebestiána. Ona to tak úplně pravda není. Pokládání kolejí bude  nekonečná činnost. V pravdě bude rychlejší o zkušenosti, které jsme během minulého roku nabrali. A neplatí to jen pro koleje.

Po setkání s panem Kadlecem v Chomutově nám byla objevena další řada zajímavých informací a důkazů doby, kdy ještě koleje sloužily. Provoz zajišťoval pár spojených soukolí, která na trati sloužila jako pomocné vozíky pro převoz materiálu. Na následující fotografii od M. Zelenky je vozík zachycen s partou duší, které na tuto dobu musejí mít velmi krásné vzpomínky. Nedivím se tedy, že srdcem zůstali věrni trati a mostu, který spojuje minulost do přítomnosti..

Na přednášce jsme měli možnost shlédnout řadu velmi důležitých materiálů, které posunou naší stavbu zase o krůček dál. Jedná se o projekt dřevěných mostů, které byly vybudovány nad úrovní tratě. Velmi zajímavý byl projekt lešení, které si dělníci postavili při stavbě příhradového mostu. Poprvé v životě jsem viděl nové fotografie z místa vjezdového návěstidla před mostem a sadu barevných fotek z odstřelu jednopólového mostu.

Témat bylo na další hodiny povídání jak ze strany pana Ing. Kadlece, tak ze strany naší. Velký zájem jsme cítili ze všech struktur obecenstva. Celkově nám přednáška přinesla další zviditelnění se v komunitě lidí, velmi příjemné setkání a vzájemnou podporu. Více fotek najdete v galerii.

Abychom pokračovali v současném tempu, bude se v tomto roce konat řada modelářských víkendů. Těch klasických i prodloužených o dny svátků. Pokud vše půjde dle plánu, mohli bychom slavnostně představit Horu sv. Šebestiána v Zákupech 2019. Zde bychom měli možnost zažít opravdový provoz a otestovat stanici. Už teď se těšíme v polovině března na setkání v Zákupech v tomto roce. Vždy je to pro nás silný zážitek. Ostatně jako na jakémkoliv jiném setkání. Opět přineseme fotky z místa a určitě natočíme zase nějaké krátké atmosferické video.

V současnosti pilně pracujeme na elektrickém zapojení, faTTva chrlí vagony jeden za druhým a most se už po důkladném průzkumu začíná budovat cihla po cihle. Řadu paralelních činností nemá smysl vyjmenovávat. Každým dnem přibývají nové a nové. Na všech frontách – modelářských, pracovních i těch životních. Jak jsem prorokoval,  2018 bude přelomovým.

Vzhledem k tomu, že se přikláníme v tvorbě k co nejdokonalejšímu ztvárnění, překonali jsme řadu výzev a další na nás čekají. Už jsme technologicky pokročili na další level. Na příštím setkání již kompletně zakončíme práce na mechanickém přehazování výhybek a elektrickém zapojení modulů. Seznam všech důležitých akcí najdete na těchto stránkách v kalendáři.

A zde řada mouder, které se nám budou při modelaření hodit.

„Chuck Norris umí dělit nulou.“
„Chuck Norris určuje kolik je hodin.“
„Chuck Norris nemusí jíst. Jídlo musí Chuck Norrisovat.“