Další rok na Hoře Sv. Šebestiána

Tři roky uběhly od doby, kdy jsme se začali scházet v ústecké místní putice jakési cenové kategorie. Salonní modelařina, jak by řekl náš svatý patron, byla na vzestupu a někteří členové našeho nově vzniklého klubu se s tím poprali po svém. Udělali vše pro to, aby se s projektem dostali do takového stavu, v jakém se s v současnosti nacházíme. Vstříc nástrahám, odříkání, kompromisů, tvdré práci, dřině a tomu nejdůležitějšímu – času. Je to prostě řehole.

Vánoční setkání 2015. Fardy si prohlíží modul 1A a 2B na papíře.
Představuje si stav, ve kterém jsme po třech letech.

Řehole a odříkání. Za dobu, kdy jsme od salonního potlachávání, promýšlení a vymýšlení přešli k práci „rukama“ jsme se naučili mnoho věcí. Z počátečních levelů jsme se dostali na nové úrovně, získali mnoho perků a nabrali kolem sebe mnoho šikovných lidí z modelářské komunity. Ti, kteří nám pomáhají v jakékoliv oblasti, si zaslouží první řádky tohoto článku. Záměrně vás nebudu vypisovat, protože existuje určitá pravděpodobnost, že bych na někoho zapomněl. Takže ještě jednou a důrazněji. Děkujeme!

Děkujeme i všem sledujícím fanouškům na naší FB stránce, která k novému roku čítala přesně půl tisíce lidí.

zprůjezdňování křimovského zhlaví stanice Hory Sv. Šebestiána

Letošní zima se stala symbolem pro jeden velmi důležitý zlom v našich modelářských dějinách. Po stanici Hora sv. Šebestiána se prohnala první souprava. Ano! Došlo k našemu velmi očekávanému zprovoznění modulové stanice HSŠ. Tento slavnostní akt jsme si přibližně v půl druhé ráno už moc neuvědomovali. Prostě projel vlak a šli jsme spát 🙂

Co jsme za dobu zimního volna všechno stihli?

  • V první řadě jsme elektricky propojili všechny moduly. Jsou elektricky funkční, sjízdné v celé délce a připravené na instalaci dalších příslušenství. Na zprovoznění tedy čekají dvě vjezdová návěstidla, osvětlení nástupiště a přístupové cesty, osvětlení skladiště, strážních domků a staniční budovy.
  • Dopracovali jsme základní povrch celého terénu. Nyní už se budou pilovat (i pylovat 🙂 jen detaily – hlavně okolo dřevěného mostu. Na základě dalšího výzkumu v terénu dopracujeme skály. Vybrali jsme si dodavatele štěrku a po pár modulových setkání začneme se štěrkováním.
  • Velkou část naší energie jsme přeměnili na jinou formu při truhlářských činnostech. Bylo potřeba vytvořit cedule Hora Sv. Šebestiána (plus nákladiště Křimov), úchyty pro cedule, staniční pult (interně zvaný bar) a přepravní boxy.
  • Čeho jsme se hodně obávali byla průjezdnost našich výhybek. Po dvou menších zásazích (odbroušení cínové hrudky a zvýšení šířky otvoru pro přídržnici) jsme výhybky testovali s několika vozy : Brejlovcem, Rosničkou, několika parními lokomotivami a různými typy vagonů. Naše testy potvrdili, že výhybky jsou průjezdné. Ovšem bereme na vědomí, že vše řádně prověří až ostrý provoz.

Práce bylo jak na kostele. Nikdo z nás neskrýval plné nasazení s vidinou splněných cílů. Jak primárních, tak těch druhotných. Za okny dílny Základní školy v Povrlech jsme často pracovali v zápřahu od rána do pozdních nočních hodin. Příjemným zpestřením byl pokles venkovní teploty na přijatelnou teplotu vychlazeného piva. Moduly bylo potřeba vysvětit přírodním kadidlem a poté důsledně vyčistit lihem. Přeci jen to byla práce na příjemně prožitý večer. Ale to byl i celý zápřah. Jak by řekl Fárdy: „Je to srdcař!“ 🙂

Boží Mucha! 2015, trať 114 Lovosice – Postoloprty

I když před námi stojí ještě řada úkolů, vše důležité pro ostrý provoz na modulovém setkání už máme. Ladíme administrativu, logistiku a s drobnými detaily nás již nic časově neomezuje. Jsme připraveni. Jako premiéru i slavnostní akt volíme Zákupy 2019 a Jaroměř 2019 (více na zababov.cz). Na obou těchto setkání budou první soupravy vypraveny protokolární vlaky ke zprovoznění naší stanice. Bude to velké!

Jako poděkování a popřání do nového roku jsme natočili tato dvě videa. Doufáme, že vás dostatečně navnadí na to, co teprve bude. Máme velké plány!

Přeji vám uvědomění si toho, co vás může posunout v bytí spokojeného a zdravého člověka. Čistou mysl i duši. Hejbejte se trochu. Čau 🙂

[gs-fb-comments]