kroužek Resslova

Modelářský kroužek navázal na tradiční kroužek automatizace, který na SPŠ Resslova běží už 20 let. Impulsem pro založení modelářského kroužku byla aktivní účast školy v evropském projektu IPO „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“. Díky projektu škola získala vybavení pro novou odbornou učebnu s modelovou železnicí.
Vznik kroužku se datuje od září 2013, kdy škola obdržela první modelářské vybavení. Základem vlastního projektu byl počítačový nákres navrhovaného kolejiště pomocí speciálního CAD software.

resslova_krouzek

Původní návrh od uznávaného návrháře modelových kolejišť Milana Ferdiána se samozřejmě měnil dle navazujících konzultací s modelářskými odborníky. Díky sběru dat od zkušených modelářů máme reálnější představu a práce se posouvá stále kupředu.

resslovka_navrh_2

Modelová železnice na Resslovce se skládá ze tří částí. V přední hlavní části překladové nádraží, v zadní části skryté nádraží a v horní zadní a boční části horská dráha se štěrkovými lomy a koncovým nádražím.

resslova_krouzek_2Modelová železnice Resslovka je vytvářena v měřítku H0 v digitalizované DCC podobě. Možnosti řízení DCC modelů je ruční i automatické. Automatický provoz je řízen a naprogramován pomocí PC s technologickým software TrainController od firmy Freiwald Software.

 

Srdcem digitálního řízení je technické vybavení centrála DCC Z21 od firmy ROCO. Tato DCC centrála umožňuje splnit všechny naše představy moderního řízení kolejiště. Největším hitem pro mladé modeláře z Resslovky je ruční řízení jednotlivých komponentů kolejiště pomocí tabletu. Zatím nesplněným modelářským snem modelářů z Resslovky je získat pro modelové kolejiště Resslovka lokomotivu s vestavěnou kamerou. Ale nic není nemožné .

resslova_krouzek_3

Modelové kolejiště má vybudovanou základní technologickou infrastrukturu a postupně se dopracováváme k dalším modelářským metám, jako je dokončení stavby horního kolejiště a realizace kompletní krajinky na všech šesti modulech.

 

 

Vedením modelářského kroužku na Resslovce se zabývají dva středoškolští učitelé a to Ing. Blanka Urbánková (specialistka na krajinku) a Ing. Pavel Votrubec (práce všeho druhu).

fotogalerie z práce v kroužku – zde