novinky 12 – 2019

Hans Schreiber aneb odhalení tajemství rašeliny # změny na stránkách ustti # den otevřených dveří 2019 # nové postupy a metody práce s fotografií # kroužek v Povrlech má nové posily # příprava na výstavu # silvestrovské práce

Za účelem výzkumu možností využití rašenilišť byla v roce 1899 založena pod vedením Hanse Schreibera v obci Hora Sv. Šebestiána stanice pro výzkum využití rašenilišť. Dokument odpovídá na otázku, jak se rašelina transportovala z místa A na místo B. Vizuální materiály z tohoto dokumentu použijeme jako podklad pro stavbu nákladu rašeliny. Děkujeme Oblastnímu muzeu v Chomutově za zveřejnění fotografie v elektronické publikaci.

Den otevřených dveří proběhl tradičně v den Mikulášského řádění v sobotu 30. listopadu. Každoročně se koná na Základní škole v Povrlech. Zájemci tak mohli na vlastní oči vidět současný stav prací na modelu Hory Sv. Šebestiána v TT a kolejiště Zadního Povrlova v H0. Kolejiště mají na starost kluci ze 4. třídy – naši modeláři. Šikovní a pracovití.

Na domovských stránkách ustti.cz došlo k několika málo změnám v grafickém vzhledu. Na nové záložce zdroje jsou umístěné odkazy na informace týkající se našich projektů. Dárek v podobě nového kalendáře viditelného jako nejbližší akce.


Vynikající způsob úpravy fotografií jsem našel v programu CombineZP. Spolu s novými možnostmi světla a probíhající úpravou stěny v dílně budou vznikat čím dál více kvalitnější fotografie a videa. Jeden z předpokladů k tomu, začít vytvářet krátké video snímky s příběhovým podtextem. Vrátit se na čas zpět k filmařině bude osvěžující!

O silvestrovském modelaření je toho v plánu více než dost. Od instalace přestavníků až po natáčení bilančního videa s průjezdným vlakem. I když bych zde mohl vypsat seznam cílů a činností, nechte se překvapit 🙂 Tyto práce budou jedny z posledních, které proběhnou před zakonzervováním modulů do přepravních boxů. Budou tak připraveny ke transportu do Oblastního muzea v Chomutově. Ale to je jiný příběh.

Přeji vám prožití předvánočních dní tak, jak je zdánlivě nemožné je prožívat. Myslete na to, že v jiných paralelních světech je vše v klidu a funguje tak, jak má.