novinky 01 – 2022

Setkání přátel železnice a železničních spolků česko-německého Krušnohoří a Českého středohoří. # prázdninové přednášky v Hoře Sv. Šebestiána # projekt modulové stanice Doupov v TT # renovace modelářské dílny v Povrlech # spolupráce se Zubrnickou muzeální železnicí

Letní čas se pomalu blíží svému přelomu a příroda se začíná připravovat na zimní spánek. Doba prázdnin byla fascinující, dobrodružná, plná zážitků z cest, odpočinku a ticha pro mě nejcenějšího. Už zpět jsem v systému nejen toho pracovního, přestěhován z letního sídla plného pohádek do industriálního města až po okraj naplněného všemožnými paradoxy, naštěstí zasazeného do toliko krásy Krušných hor. Jsem zpátky a se mnou i nedokončené projekty, které se probouzejí a vystupují z mlhy na světlo monitorů, pod lampičku k pracovnímu stolu nebo do obrovské osvětlené dílny. Přináším vám další várku novinek, co bylo nebylo, je i není a co bude či nebude.

Naše fotografie byla vybrána pro pamětní pohlednici, kterou vydávají Krušnohorské noviny a nadační fond „Moldavská dráha / Teplický Semmering“

15. července se na nádraží v Kovářské konalo setkání přátel železnice a železničních spolků česko-německého Krušnohoří a Českého středohoří. Na této akci byly slavnostně představeny knihy p. Ing. Jana Kadlece o Vejprtské dráze (německá verze) a Heinze Lohseho o Freiberské dráze (česká verze). Dále se představovaly různé železniční spolky např. Zubrnická museální železnice. Přednášku měli zástupci z UJEP a hovořili o vysokorychlostní dráze, která přes krušnohoří v budoucnu povede. Proběhla také zážitková jízda Hurvínkem spolku Loko-motiv z Křímova, který přivezl pozvané hosty jak z německé strany od Vejprt, tak ze strany české z Chomutova.

video - KOVÁŘSKÁ - SCHMIEDEBERG - 2022 - M131
foto - https://eu.zonerama.com/ustti/Album/8659540

Na prezentaci našeho projektu modulovky se ovšem již nedostalo, po několika časově náročných přednáškách si účastníci jak z české, tak z německé strany užívali přítomnost na krásném místě nádraží v Kovářské. To, co se majitelům stanice podařilo vybudovat, rekonstruovat i zachovat je velmi obdivuhodné. Účastníky jsme tedy nalákali na naše akce, které jsme letos začali realizovat přímo v Hoře Sv. Šebestiána.

Komentovaná procházka po okolí bývalé stanice Hora Sv. Šebestiána
s historikem p. L. Váněm.

Přes letní prázdniny se konaly dvě dlouho plánované akce, které se letos konečně podařilo realizovat. Jedná se o přednášky o historii traťové odbočky 137 z Křímova do Reitzenhainu o kterých přednáší pan Ing. Jan Kadlec. Druhá část je věnována prezentaci modelu stanice Hory Sv. Šebestiána s ukázkami parního provozu. Pro skalní zájemce jsme připravili i závěrečnou „archeologickou“ část, ve které absolvujeme komentovanou prohlídku po zaniklém nádraží a odkryjeme poklady.

foto - https://eu.zonerama.com/ustti/Album/8614970
plakátek - https://ustti.cz/wp-content/uploads/2022/05/0002-scaled.jpg

Na tyto přednášky se sešlo velké množství lidí a vzácných hostů. Např. historik pan L. Váně (http://zeleznice.vanovi.net), který se o zaniklou trať 137 dlouhodobě zajímá a obohatil naší archeologickou procházku. Velkou radost nám udělali pamětníci, kteří si pamatují zážitky z doby, kdy sice na trati již žádný provoz nebyl, ale budovy ještě stály. Ti nám prozradili pár drobných, leč důležitých detailů, které je potřeba na našem modelu změnit či doplnit (pracujeme na nové střeše ke skladišti, nové kůlny za strážní domky, nová výhybkářská stanoviště nebo nová wc dle vzácné dobové fotografie). Bylo velmi příjemné koukat těmto lidem do očí, když vzpomínali na svoje zážitky kolem tohoto nádraží.

V tomto roce se bude konat ještě jedna přednáška o historii traťové odbočky 137, která je naplánována na 1. října 2022 od 13hod v češtině a od 15hod v němčině. Nebude chybět ani komentovaná procházka kolem nádraží. Srdečně vás zveme.

Modelářský kroužek při ZŠ Povrly funguje od roku 2016. Za tu dobu přivedl k této činnosti několik generací mladých modelářů.

Dlouho jsem neinformoval o našem modelářském kroužku, který jsme vedli od roku 2016 na Základní škole v Povrlech. Po dlouhých úvahách a transformujícím covidem ovlivněném období jsme došli k závěru, že postupně opustíme modelařinu v měřítku H0 a přesuneme náš čas i energii čistě do modulovky měřítka TT. Objevil se totiž zájemce, který kolejiště H0 zachová a bude na něm nadále pracovat a dokonce bude přístupný i veřejnosti. Model bude součástí dalšího celku na Vranovské přehradě v Jihomoravském kraji. V této době probíhá demontáž modelu H0 na tři části, jeho odvoz i s příslušenstvím a rekonstrukce dílny. Prostory budou umožňovat pestřejší modelářskou činnost (nejen tu železniční) či realizaci workshopů. Brzy zde budeme pracovat např. na vjezdových modulech k Hoře Sv. Šebesiána a dalších projektech (viz níže).

foto - stará modelárna v ZŠ Povrly
foto - modelářský kroužek při ZŠ Povrly
video - Ožralej v Plevelu - vzpomínkové video na kolejiště H0

Modulová stanice Doupov v měřítku TT brzy obohatí náš layout. Stanici buduje náš kolega V. Mucha. Jedná se o zaniklou stanici v nepřístupném prostoru Doupovských hor.

Životní sen našeho kolegy V. Muchy se začal naplňovat. Jeho snem bylo vybudovat model zaniklé stanice v Doupovských horách. Stejně jako na počátku mé cesty si Vlasta nechal nakreslit od legendárního M. Ferdiána projekt. Dle tohoto projektu začal doma na půdě budovat Doupov v měřítku TT propojený se skryťákem … vždyť to znáte. Vzhledem k životním změnám na kolejiště po několik dalších let nesáhnul a celý projekt byl pasé. Jsem rád, že je již zpět na své správné životní cestě a svému koníčku se může věnovat dál. Vše jsme tedy vytvořili znovu a jinak. Tímto vám představujeme další velký projekt naší „výhybky“. Jedná se o 4-modulovou stanici Doupov v TT. Projekt je již nakreslený, schválený a moduly zadány do výroby. Brzy vznikne stránka na našem webu, která bude podrobně zaznamenávat krok po kroku při tvorbě velmi zajímavé stanice, která leží ve vojenském prostoru Doupovských hor.

foto - projekt Doupov

Výměnová návěstidla v měřítku G pro venkovní kolejiště v Zubrnicích.

Jak jsme již informovali na sociálních sítích, navázali jsme užší spolupráci se Zubrnickou muzeální železnicí. Na venkovní kolejiště (které je za staniční budovou v Zubrnicích) jsme dodali 10 kusů výměnových návěstidel v měřítku G. Připomínám, že podklady pro tisk jsou zdarma k dispozici na našich stránkách. Po dohodě s představiteli spolku máme za úkol vyprojektovat modelové kolejiště stanice Úštěk Horní nádraží – Levín – Lovečkovice v měřítku TT. Tento model bude v nově uzpůsobené místnosti přímo ve staniční budově v Zubrnicích. Na tomto projektu v současné době pracujeme a s vizualizací vás seznámíme hned, jak bude schválen a řádně prodiskutován.

Pokud chcete být u toho a sledovat práci na našich dalších aktuálních projektech, dejte sledovat naší stránku na sociálních sítích. Také se podívejte na novou nabídku v našem
e-shopu, kde nabídku produktů rozšiřuje M. Vykročil ze Stav Model a R. Andrášik z TT-fans. Zachovejte nám přízeň a podporu, díky! A nezapomínejte si také užívat života – vždyť je tak, jaké si to děláme 😉